Блок No4 – книга за живеене

Блок No4автор | Зорница Христова

художник | Юлиян Табаков

издателство | Точица

Това не е книга, която може да се разкаже. Тя започва с една нарисувана къща и завършва с глухарче.

Но Митко не живееше в такава къща. Той живееше в Блок No4... Такива блокове никой не ги рисува в час по рисуване. Защото много хора смятат, че в тях няма нищо за обичане. И дори в целия квартал няма нищо за обичане.

Прочети още...

Черно-бяло „Пиано от картон“

piano-ot-kartonавтор | Анета Дучева

художник | Катина Недева

издателство | Жанет 45

Книгата „Пиано от картон“ разказва за Алекс, която иска да се научи да свири на пиано. Майка й обаче не може да плаща за уроците, а момиченцето започва да мечтае и фантазира за тях. Така се ражда най-добрата й приятелка – малката балерина Рея, която ще я следва и подкрепя.

Прочети още...

Книгата на всички неща – за щастието

"Книгата на всички неща" - детайл от корицата, художник: Люба Халева"Книгата на всички неща" на Хюс Кайер е книга за щастието, въпреки че разказва за не-щастливото детство на едно момче. Излиза на български благодарение на издателство Жанет 45 през 2017 г. В нея има несправедливост, болка, насилие. Може да ви натъжи, да ви разгневи. Но това не е потискаща книга. Накрая ще се радвате, че сте я прочели. Затова се казва „Книгата на всички неща“, защото в нея има от всичко: силни образи, емоционални моменти – но най-много от вярата, надеждата и любовта.

Прочети още...

Дакел, не! Или за новия член в семейството на Мечките

Дакел, нее!автор и илюстратор | Мила Попнеделева-Генова

откъс | Беше студено и мрачно февруарско утро. Снегът не спираше да вали. В уютната си къщичка в гората Мечо, Мама Мечка и Татко Мечка спяха зимния си сън, сгушени на топло под завивките. И тримата сънуваха лятото. Сънуваха как се гонят по зелените полянки, как се смеят, как похапват горски ягодки, как плуват в рекичката – и както си спяха, се усмихваха. Не щеш ли в съня на Мама Мечка заваля дъжд, почна да духа силен вятър, който отнесе шапката й, тя хукна да я гони, спъна се и падна в една локва. Над нея трещяха гръмотевици и Мечка се събуди цялата трепереща, за да установи, че всъщност бурята от съня й се случва вътре в къщата...

Прочети още...

How to wash a woolly mammoth?


woolly mammothЩе бъда благодарна, ако някой ми каже как най-добре ще звучи на български woolly mammoth. Вълнест, четинест, влакнест???

Какъвто ще да е този мамут, ясно е, че става дума за миене. А това с мамутите НЕ Е ЛЕСНА работа. Така започва eдинственият наръчник за миене на мамути.

Книгата е написана с много чувство за хумор от Michelle Robinson и нарисувана с много вода и пяна от Кate HindleyИ двете живеят и работят във Великобритания и обичат да правят книги за деца.

Прочети още...

Червената ябълка


Червената ябълкаавтор и илюстратор
| Феридун Орал

превод от турски | Сабрие Тете

издателство | Емас

Книгата разказва за едно малко зайче, което тръгва да си търси храна в студената зима. Но всичко е покрито със сняг, няма никакви тревички и листенца. Зайчето е на път да се отчае, но накрая в далечината съзира на едно дърво да виси червена ябълка. Това е единственият плод, единствената храна в цялата бяла пустош. На света са само зайчето и тази ябълка. Но тя е толкова високо, че то не може да я стигне. Затова на помощ идват приятелите.

Прочети още...

Violet - Лила

Violetавтор | Tania Duprey Stehlik

илюстратор | Vanja Vuleta Jovanovic

издател | Second story press

Виолета или Лила. Книгата ме срещна в едно особено настроение и това е един от случаите, в които мога да благодаря на настроението си за хубавата среща. Срещата с различните.

И за автора, и за художника на Violet това е дебютна детска книга. Таня и Ваня живеят в Торонто, но това, което ги свързва най-вече, е, че и двете с нещо са различни. Таня има смесен произход, а Ваня е родена в бивша Югославия. Историята на Лила има много специално значение за тези две жени, защото разказва за едно момиченце, различно от останалите. Различава се по цвета на кожата. Всички са или червени, или сини, или жълти, а тя – лилава.

Прочети още...